Yıllardır Türkiye'ye geleceği konuşulan fakat bir türlü beklenen adımı atmayan Apple, geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız Türkiye pazarına kendi ismiyle giriş yaptı. Dünyanın en büyük teknoloji ve tüketici elektroniği şirketi olarak kabul edilen Apple, 28 Nisan 2010 tarihinde İstanbul Ticaret Odası'na ticaret sicil kaydını yaptırırken, 4 Mayıs 2010 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi'nde de Türkiye'de resmen şirket kurduğunu ilan etti. Kurulan şirketin ismi ise Apple Teknoloji Çözümleri Limited Şirketi oldu.
Reklam ve pazarlama kampanyalarını Türk şirket yapacak
Ticaret Sicil Gazetesi'nde yer alan bilgilere göre Apple Teknoloji'nin faaliyet konuları arasında pazarlama araştırmaları ve satış tahminleri yapmak, reklam ve promosyon rekabetlerinde bulunmak, Türkiye'deki Apple ürünlerinin satışı hakkında bilgi toplamak ve temin etmek konusunda Apple'ın ABD'deki merkezine yardım etmek, okullar ve yüksek eğitim kurumlarına seminerler düzenlemek, eğitimler vermek, medya reklamları, posta, basın bültenleri, halkla ilişkiler, davet, sergi ve promosyonlarla Apple'ın tanıtımına katkıda bulunmak var.
Mal alıp satabilecek
Fakat faaliyetler sadece bunlarla sınırlı değil. Apple'ın Türkiye'ye kendi markasıyla birlikte gelmiş olmasının ardından aslında herkesin aklında aynı soru işareti var. Yani Türkiye'deki Apple distribütörü olan Bilkom ile yolların ayrılıp ayrılmayacağı konusu. Çünkü bu soru, aynı zamanda Apple'ın Türkiye'de ithal ürün kapsamında satılan ürünlerinin fiyatlarının ucuzlayıp ucuzlamayacağını da ilgilendirecek önemde bir cevaba sahip. Apple Teknoloji Çözümleri'nin faaliyet konuları içerisinde bu konuyu ilgilendiren en önemli madde, "Ülkedeki satıcılar ve dağıtıcılar arasında Apple'ın belirlemiş olduğu esas kurallar standartlar ve talimatlara uygun bir ağ geliştirmek" maddesi. Ayrıca satıcı, dağıtıcı ve müşteriler arasında faaliyet zincirinin, Apple ve ağındaki ilgili faaliyet zinciri departmanları ile irtibata geçerek gelişmesine olanak sağlamak, ülkedeki satış sonrası hizmetleri ve destek ağını geliştirmek, yetkili eğitim merkezi ağını geliştirmek, Apple Mac İşletim Sistemi, iPhone ve iPod platformu içih Üçüncü Parti Yazılım Uygulamaları'nın gelişimini teşvik etmek de faaliyet konuları arasında.
Fabrika bile kurması serbest
Ülke dışında ve dışında malzeme almak, satmak ve kiralamak, acente, tanıtım ofisi, şube açmak ve pazarlama faaliyetlerinde bulunmak, şirket faaliyet alanları içerisinde endüstriyel ve ticari yatırımlarda bulunmak da diğer dikkat çekici faaliyet konuları. Yani buna göre eğer Apple, Türkiye'de bir fabrika bile kurmak isterse, bunu yapması yeterli. Herhangi bir ekstra yasal düzenleme yapması gerekmiyor.
Beybi Giz Plaza'nın 1'inci katına yerleşen Apple'ın üst yönetiminde ise hiç Türk yok. Apple'ı Türkiye'de iki ABD'li ve bir Fransız yönetecek. Gary Joseph Wipfler, Elizabeth Rafael, Olivier Jacques Marie de Canson'dan oluşan bu üç isim de münferit müdür sıfatıyla görev yapacak.
Kurulan şirketin yüzde 98'i Apple ABD, yüzde 0,50'si Apple Avrupa'ya geri kalan paylar ise üst yönetimde yer alacak şahıslara ait olacak.
iTunes Kasım 2010'da Türkiye'de
Buraya kadarki bilgiler, tamamen Türkiye'de kurulan şirketin ticari kayıtlarıyla ilgili. Fakat bu bilgiler bile çoktan teknoloji sektöründe dedikodu kazanının kaynamasına yetti de arttı bile. Kimine göre Apple'dan gelen bu dev hamlenin asıl sebebi, Kasım 2010'da Türkiye'ye geleceği söylenen ve şirketin en büyük kozlarından biri olan iTunes uygulaması. iTunes'un Türkiye'ye girişinin Türk müzik endüstrisinde büyük bir dalga yaratacağı beklentisi uzun süredir gündemdeydi.
Fiyatlarda düşüş beklentisi artacak
Apple'ın Türkiye'de telif halkarı konusunda yasal bir muhattap oluşturmak amacıyla bu şirketi kurduğu söylense de arka planda asıl büyük operasyonun Türkiye'de doğrudan ürün satışlarına başlamak amacı olduğunu söyleyenler de yok değil. Bu hamlenin, özellikle ülke pazarının ve şartlarının tesbit edileceği, stratejilerin belirleneceği bir sürecin ardından Türkiye'deki pazar payını büyütmek için özellikle iPhone ve iPod gibi Türk halkının ilgisinin yüksek olduğu ürünlerde fiyat düşüşü beklentilerini artıracağı da kesin gibi.
Teknoloji forumlarındaki komplo teorileri
Ayrıca teknoloji forumlarında Bilkom'un web sitesinin değiştirilmesi, apple.com.tr web adresinin doğrudan apple.com adresine yönlendirilmesi gibi değişikliklerin Türkiye'deki aracıları aradan çıkarmaya hazırlık olduğu iddiaları çoktan tartışılmaya başlandı bile. Ayrıca bu değişikliğin apple.com'dan doğrudan alışveriş yapma olanağı getirip getirmeyeceği de merak ediliyor.
Buna karşılık şimdilik şirketin yasal kayıtlarında ve resmi açıklamalarında Koç Grubu'nun teknoloji şirketi olan Apple distribütörü Bilkom'la yola devam edileceği mesajları daha fazla ağırlıkta.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.